Materialskötsel

Ta hand om dina möbler så tål de att leva länge med. Vi har samlat några av våra bästa skötselråd som förlänger livslängden och ger vackrare patina.
Linoleum

Var noga med att torka av spill och fläckar så fort som möjligt, då fortsätter ytskicket att vara såväl fukt- och smutsavvisande som motståndskraftigt vid mekaniskt slitage.

Stål

Rengör dagligen med fuktad eller torr trasa. Vid behov, använd mild miljövänlig såpa, torka alltid ytan helt torr efteråt. Kom ihåg att inte använda rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Vid hårt nedsmutsade ytor, använd en trasa fuktad med ren alkohol (men använd aldrig lösningsmedel på ren metall).

Trä

Vid daglig rengöring, torka med torr eller lätt fuktad trasa och eventuellt milt miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa, eftertorka med torr trasa. Använd inte rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Varje trämöbel är unik och som alla andra naturmaterial ändrar trä utseende med åren, tänk därför på att låta hela träytan utsättas för lika mycket ljus. Spetsiga föremål som nitar på jeans kan lämna märken på en trästol och även värme kan skada träet. Ställ inte varma grytor, koppar eller fat direkt mot träytan.

Laminat

Torka dagligen med torr eller lätt fuktad trasa och eventuellt milt miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa, eftertorka med torr trasa. Använd aldrig rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Om du råkar spilla vin eller får fläckar från bläck och vaxkritor kan du prova att ta bort dem med aceton eller T-röd, eftertorka med vatten och såpa och avsluta med att torka torrt.

Textil

Kontrollera det aktuella tygets tvättråd på respektive tygleverantörs hemsida innan du rengör det. För att ett möbeltyg ska behålla sitt utseende och hålla länge är det viktigt att rengöra det regelbundet, dammsuga det och torka upp fläckar innan de hunnit torka. Hemgjort möbelskum (vispat hett vatten och diskmedel) funkar fint för att lösa upp fläckar men testa alltid på en liten yta av tyget först. Var försiktig med att gnida in rengöringsmedel så att fibrerna i tyget inte skadas.

Läder

Gör dagligen rent lädret med torr trasa och om det behövs, en lädertvål som bevarar lädrets naturliga egenskaper. Torka alltid torrt efteråt. Rester av rengöringsmedel kan poleras bort med en mjuk trasa. Behandla din lädermöbel med jämna mellanrum så blir den vackrare med tiden. Använd enbart godkända lädervårdsprodukter som skyddar mot fläckar och solblekning.

Pur och plast

Rengörs bäst genom att torka med torr eller lätt fuktad trasa i kombination med miljövänligt rengöringsmedel som t.ex. såpa. Torka alltid torrt efteråt. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor.